Hungaroring- povzetek vikenda

Hungaroring- povzetek vikenda
16/10/2019 Jure

Zadnja postaja dirkačev Twingo Cup pokala je bil madžarski Hungaroring, popravni izpit za morebitne spomladanske napake. Tokrat je bilo na štartnem seznamu 18 dirkačev. Kljub temu, da je bilo že pred štartom dirk jasno, da je Mark Škulj praktično že prvak, to ni oviralo drugih dirkačev, da ne bi še zadnjič pripravili dirkaški šov, kot smo ga vajeni že skozi celotno sezono.

Tokrat so prve kvalifikacije potekale že v petkovih popoldanskih urah, saj je organizator za zaključek sezone predvidel kar tri dirke v posameznih kategorijah. Na petkovih kvalifikacijah je najboljši čas in s tem prvi štartni položaj postavil Nik Štefančič, drugi štartni položaj si je privozil Mark Škulj, tretjega pa še en predstavnik Junior dirkačev Matej Koreny. Sledili so: Jaka Marinšek, Tomas Koreny, Gašper Dernovšek, Matej Ivanuša, Luka Glazer, Urban Jelovčan, Predrag Šainović, Tomaž Trček, Mihailo Milenković, Grega Gradišek, Andrea Benini, Dejan Plevel, Bojan Šeme, Žiga Vrečar in Špela Brezic.

Štart prve dirke je uspel in Niku Štefančiču je uspelo zadržati vodstvo. V ozadju pa se je odvijala prava mala drama, saj se je kar 5 dirkačev potegovalo za 2. mesto: Jaka Marinšek, brata Koreny, Mark Škulj in Tomaž Trček, kateremu je uspel odličen štart, saj je štartal šele iz 11. mesta. Konec 5. kroga sta sredi peterice trčila Matej Koreny in Gašper Dernovšek, ki sta tako izstopila iz boja za stopničke. Štefančič si je uspel privoziti nekaj dodatne prednosti in ciljno črto prevozil kot prvi. Drugi je v cilj pripeljal Mark Škulj, tretji pa lanskoletni zmagovalec Twingo Cup pokala Tomaž Trček, ki je za nekaj metrov uspel prehiteti Marinška. V boju za 6. mesto je bil najboljši Ivanuša pred Šainovićem in Jelovčanom.

Sobotno popoldne je minilo v znamenju drugih kvalifikacij za 1. nedeljsko dirko. Prijetno oktobrsko sonce in dobre razmere na stezi je najbolje izkoristil Gašper Dernovšek, ki si je privozil prvi štartni položaj pred Nikom Štefančičem in Markom Škuljem, ki si je z 2. mestom na 1. dirki dokončno zagotovil naslov prvaka v Twingo Cup pokalu za leto 2019. Prvo peterico na kvalifikacijah sta zaključila Matej in Tomas Koreny.

Štart druge dirke je nakazoval na napete boje za sam vrh do zadnjega ovinka. Odlično je štartal Štefančič in povedel, vendar je že v tretjem krogu moral vodstvo prepustiti Dernovšku. V 3. krogu je nato v vodstvo prišel Škulj, v ozadju pa je bilo še vedno 5 dirkačev, ki so se borili za 2. mesto. V nadaljevanju se je Dernovšku uspelo “odlepiti” od skupine in je začel dohitevati Škulja, medtem ko sta v ozadju brata Koreny dokaj uspešno zadrževala Štefančiča, ki jima ni uspel pobegniti, koloni pa se je medtem že priključil tudi Marinšek. Zaradi potiskanja sta brata Koreny prejela opozorilo in kmalu izgubila proti Štefančiču in Marinšku. Škulj je tako dirko zaključil kot prvi, Dernovšek drugi, Štefančič tretji in Marinšek četrti. Tudi dirkači v ozadju so se borili po svojih najboljših močeh, kar nekajkrat med seboj zamenjali pozicije, najbolje pa se je znašel Trček, ki se mu je uspelo iz 11. štartnega mesta prebiti na končno 7. mesto. Žal pa dirke, zaradi tehničnih napak, niso končali Milenković, Glazer in Gradišek.

Nedeljsko popoldne pa je bilo rezervirano za zadnje dirke letošnje sezone. Kvalifikacij ni bilo, vozniki pa so štartali glede na končno uvrstitev na 2. dirki. Tako je s prvega štartnega mesta štartal Škulj, vendar pa je Štefančič štartal odlično in v prvem ovinku prevzel vodstvo. Že v začetku drugega kroga je vodstvo prevzel Škulj in ga, kljub nekaj napadi s strani Štefančiča, obdržal do konca dirke. Po diskvalifikaciji bratov Koreny v 2. krogu, je bilo jasno, da so v boju za stopničke ostali Škulj, Štefančič in Dernovšek. Odlično dirko so prikazali tudi dirkači v boju za 4. mesto Trček, Ivanuša in Jelovčan, saj so med dirko kar nekajkrat med seboj zamenjali pozicije. Predvsem Ivanuša je zadnjo dirko sezone odpeljal odlično, saj se je iz 14. štartnega mesta na koncu pripeljal na odlično 5. mesto.

Kot že rečeno, so se na prizorišču Hungaroring odvile zadnje letošnje dirke v pokalu Twingo Cup in kot prvak je Hungaroring zapustil Mark Škulj, drugo mesto v skupnem seštevku je zasedel Nik Štefančič, tretjega pa Jaka Marinšek.

V razredu TWC-1, Renault Clio IV je tokrat nastopilo 5 dirkačev, med njimi seveda tudi predstavnika Slovenije, Miha Primožič in Zoran Poglajen. Na petkovih kvalifikacijah sta si privozila 3. (Poglajen) in 4. (Primožič) štartni položaj. Tudi tokrat je dirka vključevala kar 5 različnih kategorij vozil, nekatere hitrejše, druge nekoliko počasnejše, kar je na koncu vpliva tudi na razplet dirke. Dominantno je zmagal Michal Makeš in tako postal tudi prvak v kategoriji. Zoran Poglajen je dirko končal kot 3., Miha Primožič pa (zopet) s prazno pnevmatiko kot 4. Na sobotnih kvalifikacijah se je odlično znašel Primožič in dosegel 2. čas, Poglajen pa 3., kar je kazalo na odlično izhodišče za prvo nedeljsko dirko. In tako je tudi bilo. Oba voznika sicer nista mogla konkurirati Makešu, sta pa si z odličnima vožnjama privozila Primožič 2. in Poglajen 3. mesto na odru za zmagovalce. Tretja dirka pa je prinesla enim veselje, drugim razočaranje. Primožič je vozil odlično na drugem mestu pred Poglajnom, žal pa je imel tehnično okvaro motorja, zaradi česar so ostali vozniki nekaj časa morali voziti skozi bokse, saj je moral Primožič na štartno ciljni ravnini svoje vozilo zaradi vžiga pogasiti, vozilo pa so nato odstranili. Za Primožiča je bila tako dirka zaključena. Kot prvi je čez cilj pripeljal Makeš, za njim Poglajen, tretje mesto pa si je privozil Madžar Losonczy.

V skupni razvrstitvi Clio Cup je zmagovalec Makeš, Primožič se je uvrstil na odlično tretje mesto, Poglajen pa je v skupnem seštevku zasedel četrto mesto.