Last weekend at ETCC 2016 – Imola

Last weekend at ETCC 2016 – Imola
06/10/2016 Jure

We had a great last weekend at ETCC for 2016 season, Boštjan Avbelj finished at P9 and P6, and Fábio Mota P8 and P4.Congratulations Kris Richard and Rikli Motorsport for the championship title

“Poleg relistov z občasnimi nastopi na dirkah svetovnega prvenstva in ob posameznih uspehih na evropskih gorsko hitrostnih dirkah, je za velik preboj v krožno hitrostni dirkaški zvrsti poskrbel Boštjan Avbelj ter z devetim in šestim mestom presenetil na finalni dirki evropskega prvenstva turnih avtomobilov. Avbelj je lanskoletni naslov državnega prvaka v krožno hitrostnem dirkanju, letos nadgradil z naslovom prvaka srednjeevropskega conskega prvenstva ESET-V4 TWC in se kljub temu, da je praktično novinec v dirkaškem svetu odločil narediti še večji korak naprej. Iz pokalnih twingov in cliov je presedel v bistvo zmogljivejšega seat leona in startal na dirki ETTC v Imoli. Na takem nivoju krožno hitrostnega dirkanja ni bilo slovenskega dirkača že dve desetletji, odkar so Šuster, Božičin Jerančič dirkali na vzdržljivostnih krožnih dirkah. Edino takšno dirko pa smo v Sloveniji lahko videli na prelomu stoletja v Cerkljah.

Boštjan Avbelj

Avbelj je dirki v elitni evropski konkurenci turnih avtomobilov končal na devetem in šestem mestu in to kljub temu, da je moral zaradi kvalifikacijskih zapletov z gumami startati z zadnjega mesta, in da je imel slabši dirkalnik od večine konkurentov. “Moj dirkalnik je prve evolucije, zato ima slabšo aerodinamiko in vzmetenje ter nima sekvenčnega menjalnika, kot večina konkurentov. Veliko sem zgubljal na ravninah, na ovinkih pa iz avtomobila potegnil res največ kar se je dalo. To je pomenilo, da je kdaj šlo zelo na nož in tudi po travi. Zadovoljen sem z rezultatom, ker sem startal kot zadnji so mi med prebijanjem v ospredje najhitrejši sicer že ušli, a dokazal sem, da lahko že na svojem krstnem nastopu na takšnem nivoju, držim korak z najboljšimi,” je po dirki povedal Boštjan, ki sedaj že cilja na to, da bi v ekipi LEMA racing drugo leto odpeljal celotno sezono  evropskega prvenstva turnih avtomobilov.

Glede na to, da je šele lani prvič sedel za volan dirkalnega avtomobila in da je doma v edini državi razvitega sveta, ki nima dirkališča, je to senzacionalni uspeh. Zanj pa predvsem iztočnica in motivacija za prihodnjo sezono, pri čemer se zdi, da njegov talent in motivacijo ne more ustaviti nič drugega kot denar. Sezona dirkanja v prvenstvu ETTC namreč presega sto tisoč evrov.”

http://www.24ur.com/sport/ostalo/slovenski-preboj-v-evropsko-prvenstvo-turnih-avtomobilov.html

“Slovenian driver and two time winner of the ESET TWC Boštjan Avbelj took part in FIA ETCC finale in Imola. He managed to fight for his first European touring car cup points. Avbelj took three points for the sixth place in second race in Italy.

“It was very intense and hard racing weekend for me. After qualification when we were penalised for non authorised tyres on the car and it wasn’t looking good. We had to start in last place on the grid. Anyway I managed to gain some places in race one, but it was not enough to start race two in front, because of reversed grid for race two. I finished the first race in ninth place. In second race I found better rythm, my pace was very good. With some luck I was in fifth place when the second safety car comes on track. I felt very good in car and after re-start of the race I immediately attacked my teammate Fabio Mota for fourth place. It was last lap of the race and I didn’t have much time to prepare good overtaking maneuvre. I tried to pass in corner Tosa but I was too long on the exit and I ran over the grass. I lost fifth place and came into the finish in sixth. It was very good race for me, I think I reached near the maximum in my old specification Seat Leon,” said Avbelj.

“This was a whole new experience for me, but I think I did good job in my debut races. I’m very happy with my overall progress during the weekend. We will seriously set the ETCC championship as part of our plan for next year. It is too soon to talk any further, because now everything depends on my budget for next season. I want to thank my team Lema Racing and to all my sponsors for support this season. I’m already excited about next season,” added Slovenian. ”

http://www.eset-v4.com/products/fia-etcc-first-time-for-bostjan-avbelj1/