KHD Slovakiaring

KHD Slovakiaring
29/08/2016 Jure

Foto: Domen Hrovatin

Na slovaškem dirkališču Slovakiaring se je odvijal četrti dirkaški vikend evropskega pokala ESET-V4 in slovenskega državnega krožnohitrostnega prvenstva. Najpomembnejša vest je, da smo okronali prvega državnega prvaka v sezoni 2016. To je dirkač Germanol Adria Twingo pokala, Gašper Dernovšek. V svojem razredu (TWC Renault Clio Cup IV) pa je ponovno kraljeval Boštjan Avbelj.

Foto: Domen Hrovatin

Foto: Domen Hrovatin

Če se najprej ozremo k slednjemu: V svojem zmagovalnem slogu je Avbelj začel že na kvalifikacijah, kjer si je privozil prvi štartni položaj pred timskim kolegom Alfredom Kramerjem jr. in Anito Toth. Sobotno dirko je zaznamovala huda nesreča Madžarke Anite Toth, ki je v hitrem desnem ovinku zletela v pesek ter se prevrnila na streho. Dirka je bila nekaj minut pred koncem zaradi nesreče prekinjena. Kljub temu je Madžarka osvojila tretje mesto (pravilo “če je dirka prekinjena, velja vrstni red tekmovalcev enega kroga pred prekinitvijo”), Kramer je končal drugi, Avbelj pa prvi.

Foto: Domen Hrovatin

Foto: Domen Hrovatin

V nedeljo je kljub spremenljivemu vremenu, dirka potekala v suhem. S štarta se je ponovno najbolje pognal Boštjan Avbelj, ter s konstantnim tempom nadzoroval dirko. Z nekaj težavami na začetku se je spopadel Alfred Kramer, ki je padel na tretje mesto a takoj napadel nazaj ter končal dirko kot drugi. Anita Toth je nastopila z rezervnim avtomobilom, končala je tretja. Avbelj komentira: “Še en popoln vikend je za nami. Dobil sem kvalifikacije ter obe dirki. V avtomobilu se počutim zelo dobro, na treningu smo se poigrali z izbiro gum ter dobili zanimive podatke. Za zdaj vse izgleda dobro. Letos sem si privozil sedem zmag, čaka nas še zadnji dirkaški vikend v sezoni pokala ESET-V4 v Brnu čez slabe tri tedne. Grem na polno in na zmago!”

Foto: Domen Hrovatin

Foto: Domen Hrovatin

Dirki Renault Twingo pokala sta potekali v znamenju vprašanja, ali lahko Gašper Dernovšek že na Slovaškem osvoji naslov prvaka. Prvo dirko je vodilni v skupni razvrstitvi začel šele kot peti. “Kvalifikacije sem odvozil sam, brez zavetrja. Pri dirkah v pokalu Renault Twingo je to zelo pomembno. Če dirkač pade iz skupine, se nazaj izredno težko priključi”, je nekoliko slabšo uvrstitev pojasnil Dernovšek. Kot ponavadi mu je uspel odličen start in že po prvem ovinku se je prebil na prvo pozicijo. Večino dirke je za seboj uspešno zadrževal Nemca Weixlerja ter domača konkurenta Gruenfelda in Bužgo. Naposled je Dernovšek s taktično vožnjo dirko dobil. Drugo mesto je zasedel Aleš Bužga, tretje pa Tom Gruenfeld.

Foto: Domen Hrovatin

Foto: Domen Hrovatin

Druga dirka je bila izredno zanimiva. Kar polovico dirke se je osem dirkačev vozilo “blatnik na blatnik”. Dernovšek je startal kot prvi, a se mu začetek ni najbolje posrečil, tako da je padel na 8. mesto. Počasi je pozicije uspel pridobivati in naposled dirko celo zaključiti na najvišji stopnički. Medtem se je eden izmed favoritov Pirmin Weixler trčil s Stefanom Kramerjem ter Janom Midrlo. S slednjim je v zadnjem krogu trčil še enkrat, kar pa je pomenilo njegov odstop.

Zaključni vikend slovenskega državnega prvenstva v KHD bo potekal 10. in 11. septembra na češkem dirkališču Brno.