KHD Grobnik 2016

KHD Grobnik 2016
29/08/2016 Jure

Na Grobniku se je odvil tretji tekmovalni vikend sezone 2016 v slovenskem državnem prvenstvu krožno-hitrostnih dirk. V ospredju sta bili ponovno dirki pokala Germanol Adria Renault Twingo, v katerem je bil letos doslej še neporažen Gašper Dernovšek.

Foto: Domen Hrovatin

Foto: Domen Hrovatin

Že prva dirka je postregla z zanimivim dogajanjem. Favorit Gašper Dernovšek se je na kvalifiacijah uštel glede pritiska v pnevmatikah in tako dosegel “zgolj” 9. startno pozicijo. Do konca prvega kroga se je že prebil na 4. mesto za Kramerja, Weixlerja in Glazerja. Četverica se je nato do samega konca vozila povsem skupaj in vseskozi izmenjevala mesta. Ker v pokalu Renault Twingo zavetrje igra izjemno veliko vlogo, pobeg tako rekoč ni mogoč. Dernovšek si je v predzadnjem krogu priboril približno 30 metrov prednosti. A čeprav je morda kazalo na nasproten scenarij, to vseeno ni bilo dovolj. Preostala trojica je s “kolesarsko” taktiko izmenjevanja v zavetrju Dernovška ujela. Po nekaj menjav pozicij so bili gledalci priča dvoboju za zmago prav v zadnjem ovinku! Dernovšek je napadel Weixlerja, dvoboj pa se je po manevrih na robu dovoljenega končal s trčenjem na izhodu iz ovinka. Weixlerja je zavrtelo, Dernovšek pa je končal kot 2., a po koncu dirke prejel pribitek 20 sekund, kar je pomenilo nazadovanje na 4. mesto (3. v DP). Dirko je naposled dobil Avstrijec Stefan Kramer pred Luko Glazerjem.

Foto: Domen Hrovatin

Foto: Domen Hrovatin

Druga dirka je z izjemo živahnega začetka, ki ga je zaznamovalo predvsem trčenje Luke Glazerja in Stefana Kramerja na koncu prvega kroga (slednji se je zavrtel), potekala bolj mirno. Že takoj po startu sta se oddaljila Weixler in Dernovšek, a je bil razmak med njima nekoliko prevelik, tako da gledalci do konca niso bili priča neposrednemu obračunu. Dirke ni zaključil drugouvrščeni s prve Luka Glazer. Tretje mesto na drugi dirki je za omenjeno dvojico osvojil Jan Aleksandrov.

Foto: Domen Hrovatin

Foto: Domen Hrovatin

Ta vikend so se pomerili tudi ostali dirkači, predvsem na vztrajnostni dirki. Največ točk za razvrstitev državnega prvenstva sta z Grobnika odnesla Rado Raspet in Jaka Marinšek, ki sta nastopila v dirkalniku Seat Leon.

 

 

 

Za dirkači slovenskega državnega krožno-hitrostnega prvenstva je tretji tekmovalni vikend sezone 2016. Do konca jih ločita še dva, a vse kaže, da bo prvenstvo odločeno že po naslednjem – prav tako pa tudi pokal Germanol Adria Renault Twingo.

Za to je s svojimi odličnimi nastopi najbolj zaslužen Gašper Dernovšek. Čeprav je bil dirkač, ki letos “ponavlja” preteklo sezono Boštjana Avblja, na Grobniku (pa še to le na eni izmed dveh dirk) prvič poražen, je pretekli vikend svojo prednost v obeh seštevkih še povečal. S skupno 65 točkami prednosti pred Avstrijcem Stefanom Kramerjem, si lahko z obzirom, da je v enem vikendu na voljo maksimalno 50 točk, naslov državnega prvaka privozi že na Slovakiaringu. V pokalu Renault Twingo si drugo mesto s Kramerjem deli še Aleš Bužga, a oba dirkača za Dernovškom zaostajata že za 61 točk.

Foto: Domen Hrovatin

Foto: Domen Hrovatin

Točkovanje KHD slo. DP (sprint), 6/10 dirk:

1. Gašper Dernovšek, Renault Twingo Cup – 140
2. Stefan Kramer, Renault Twingo Cup – 75
3. Aleš Bužga, Renault Twingo Cup – 74
4. Boštjan Avbelj, Renault Clio Cup – 60
4. Tomaž Trček, Renault Twingo Cup – 60
6. Luka Glazer, Renault Twingo Cup – 46
7. Tom Aleksander Gruenfeld, Renault Twingo Cup – 36
8. Igor Stefanovski, Seat Leon – 30
9. Andrej Makarovič, Renault Twingo Cup – 28
10. Jan Aleksandrov, Renault Twingo Cup – 26

Točkovanje Germanol Adria Twingo Cup, 6/10 dirk:

1. Gašper Dernovšek, Renault Twingo Cup – 140
2. Stefan Kramer, Renault Twingo Cup – 79
2. Aleš Bužga, Renault Twingo Cup – 79
4. Tomaž Trček, Renault Twingo Cup – 67
5. Luka Glazer, Renault Twingo Cup – 48
6. Tom Aleksander Gruenfeld, Renault Twingo Cup – 44
7. Andrej Makarovič, Renault Twingo Cup – 34
8. Jan Aleksandrov, Renault Twingo Cup – 28
9. Jure Marinšek, Renault Twingo Cup – 18
10. Marjan Nagode, Renault Twingo Cup – 14